
România este pe cale să atingă un record de 100 de miliarde de euro în exporturi anul acesta, cu destinațiile principale fiind Germania, Italia, Polonia, Slovacia, Cehia și Ungaria, conform unei analize efectuate de Moneycorp România. În primele cinci luni ale anului, exporturile firmelor românești au totalizat 38,5 miliarde de euro. În 2023, România a realizat exporturi de 93 de miliarde de euro.
Datele statistice furnizate de INS arată că, în primele cinci luni ale acestui an, exporturile românești au atins 38,5 miliarde de euro. Estimările indică faptul că la sfârșitul primului semestru, suma ar putea ajunge la 50 de miliarde de euro. Exporturile majore au fost mașinile și echipamentele de transport (47,1%) și alte produse manufacturate (29,6%).
Din totalul exporturilor, 72,7% au fost destinate țărilor Uniunii Europene, valoarea schimburilor intra-UE27 fiind de 28 miliarde de euro. În afara Uniunii Europene, exporturile României au totalizat 10,537 miliarde de euro, reprezentând 27,3% din total.
”Deși exporturile au înregistrat o scădere de 2,9% față de primele cinci luni ale anului trecut, tendința generală este pozitivă, arătând că economia s-a adaptat la provocările generate de noile modificări fiscale și de inflația ridicată, cea mai mare din UE în acest an. Evoluția exporturilor românești va depinde în principal de cum vor depăși partenerii noștri comerciali din Europa, precum Germania, Italia și Franța, problemele generate de inflație, restructurarea economiei în contextul războiului din Ucraina și reconfigurarea lanțurilor de producție și aprovizionare. Deși premizele sunt incerte, noua politică economică pe care Bruxelles-ul dorește să o implementeze pentru relansarea economiei europene indică perspective pozitive”, afirmă Cosmin Bucur, managing director Moneycorp România.
Experții de la Moneycorp consideră că următoarea perioadă va aduce multe oportunități pentru România, datorită raportului preț-calitate atractiv al produselor românești, de la materiale de construcții la produse agroalimentare, textile și mașini.
”Dacia, principalul exportator al României, lansează noi modele de automobile, la fel și Ford. Industria software continuă să crească, iar exporturile de produse chimice sunt pe plus. Restructurarea economică post-pandemică își arată efectele pozitive, multe firme românești optimizându-și costurile și lansând noi produse și servicii adaptate realităților economice actuale”, a adăugat Cosmin Bucur.
Principalele produse de export ale României în ultimul an au fost mașinile și dispozitivele electrice, mijloacele de transport, mobilierul, materialele de construcții, produsele agroalimentare, produsele chimice și masele plastice, produsele metalurgice, textilele, confecțiile, pielăria, încălțămintea și produsele minerale. În 2023, România a exportat bunuri în valoare de 93 de miliarde de euro, înregistrând o creștere de 1,3% față de anul anterior. Perspectivele pentru 2024 sugerează atingerea pragului de 100 de miliarde de euro, parțial datorită efectelor inflației.
Destinațiile principale ale exporturilor românești au fost Germania (21,3%), Italia (10,7%), Franța (6,8%), Ungaria (6,6%), Bulgaria (4,1%), Polonia (3,7%), Turcia (3,5%), Cehia (3,3%), Olanda (2,9%) și Marea Britanie (2,9%).
”După ce anul trecut deficitul balanței comerciale s-a redus cu 5,1 miliarde față de 2022, ajungând la 28,9 miliarde de euro, sperăm ca trendul să se mențină și în acest an. După primele cinci luni, însă, deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a crescut la 12,288 miliarde de euro, cu 1,230 miliarde de euro mai mult (+11,1%) față de aceeași perioadă din 2023. Totuși, există speranțe că, pe fondul unei creșteri semnificative a exporturilor de produse agricole și mașini în toamnă, datele privind deficitul se vor îmbunătăți”.
Evoluția exporturilor românești va depinde într-o măsură semnificativă de sprijinul autorităților pentru relansarea economiei. ”România are un potențial foarte mare pentru relocarea activităților de producție, axate pe exporturi. Extinderea autostrăzilor și a rețelei de cale ferată, alături de investițiile în parcurile logistice, fac din România o destinație interesantă pentru investitori. Investițiile directe ale nerezidenților în România au totalizat 3,230 miliarde de euro în primele patru luni ale acestui an, în creștere cu 34,14% față de aceeași perioadă din 2023, iar trendul este pozitiv, în pofida provocărilor generate de inflație și de cadrul fiscal instabil”, arată analiza.
Un studiu Frames indică faptul că România are toate șansele să devină un hub regional în logistică, producție și servicii transfrontaliere, cu investiții preconizate de peste 10 miliarde de euro în următorii ani. Cheia succesului o reprezintă dezvoltarea infrastructurii de parcuri industriale, oferind depozite, spații de producție, servicii de transport și conectivitate integrate. Zonele cele mai atractive pentru investiții sunt Portul Constanța, București/Ilfov și regiunea Centru.
”Economia noastră este în creștere, cursul valutar EUR/RON este stabil, nu avem turbulențe majore pe scena politică și suntem sub umbrela NATO, toate aceste elemente fiind garanții că România este deschisă pentru afaceri”, afirmă Cosmin Bucur.
Într-o Europă competitivă în atragerea de investiții, România, cu costuri operaționale mai reduse comparativ cu țările din regiune, are șanse să devină o destinație importantă pentru investitori, dar trebuie să facă mai mult pentru a atrage capital străin. Dezvoltarea unor programe de stimulare a producției, finanțate prin fonduri UE sau bugetul de stat, poate oferi un impuls semnificativ economiei, în special în sectorul IT&C, în contextul celei de-a patra revoluții industriale, Industry 4.0. Digitalizarea, robotizarea și noile tehnologii trebuie să devină strategice pentru România, oferind un potențial excelent de export.