Gramatica pentru incepatori: dintr-odată sau dintr-o dată?

Stateam de vorba cu Chat GBT si hopa, mi-a sarit in ochi o greseala [ zic eu, ca au ttrecut 40 de ani de cand am terminat liceul, sa fi trecut 50 de cand am facut lectia asta de gramatica? ]. Am ajuns sa discutam despre cum se scrie corect: dintr-odată sau dintr-o dată? Plecand evident de la poza de mai sus, unde ambele variante sunt corecte, in functie de context. Cand enumeram, numaram spunem o data, de doua ori, la o data anume, etc. Daca e vorba de odinioara, atunci scriem legat, odata demult, eram si eu elev. Nu-s eu mare profesor de limba romana, sper sa nu gresesc, voi ce parere aveti?

Gramatica pentru incepatori: dintr-odată sau dintr-o dată?

Noi insa dintr-odată ne-am dat seama ca ceva nu este in regula, asta pentru ca nu mai tineam minte ce este articolul hotarat, dar ala nehotarat, chestii sau socoteli ramase de mult in urma. Dar odata este adverb – de timp parca, nu mai tin minte, pentru ca asa tin eu minte, sper sa nu ma insele memoria. Dar stai: ce te faci daca scrii totusi dintr-o data, e corect? DA, daca data este cea calendaristica. dar e folosita asa de rar expresia, ca nici nu are rost sa o amintim sau sa o discutam.

Cum ne dam seama daca folosim corect? Pai de obicei cand eram in scoala invatam de metoda substitutiei. Ce-i aia? pai inlocuiam dintr-o data cu subit sau brusc, uneori cu a fi luat pe nepregatite. Dintr-odata ce sa vezi? M-am apucat de scris articole de gramatica, limba romana si alte chestii, pe care nu te asteptai sa le gasesti pe site-ul bani marunti. Nu-i asa? dar daca vine BAC-ul ce te faci? Sau si mai rau, scrii cu greseli pe FaceBook, pai nu rad toti de tine? Dintr-odata te cuprinde rusinea, vrei sa inveti sa scrii corect, sa fii si tu luat drept om invatat si cu liceul terminat!

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *