Crestere de taxe si impozite in 2023

Indiferent ce planuri iți faci în Romania ca antreprenor, statul va gasi mereu cum sa crească taxele și impozitele, în 2023 ne așteaptă creșteri la care nici nu ne-am gândit. Guvernul are găuri mari de acoperit, asa ca singura metoda pe care o aplica de 30 de ani rămâne neschimbata. Unele măsuri nu sunt neapărat de speriat: eliminarea facilităților fiscale pentru IT și introducerea impozitului pentru venituri mai mari de 15.000 lei brut. Hai sa fim serioși, cine are peste 3000 de euro în Romania? Ma refer la cei care nu fac fata cheltuielilor zilnice. O sa le ia statul 10% în plus, ei și? Dar la restul măririlor nu mai e la fel de simplu.

Creștere de taxe și impozite în 2023

Guvernul se gândește la introducerea contribuțiilor la sănătate pentru angajații din construcții și agricultură, ei bine aici vorbim de o creștere a impozitării substanțială, iar aici aveam oricum mare nevoie de angajați. O sa plece cei din IT? Ma îndoiesc, dar în agricultura și asa nu vrea nimeni sa meargă, cine va munci? Aducem iar di Asia? Dar hai sa vedem o decizie care va afecta paturile mai sarace, omul ala obisnuit care nici acum nu are venituri suficiente pentru un trai suportabil, nu zic decent.

Guvernul vrea sa crească TVA la 9% (față de 5% în prezent) pentru manuale, publicații, servicii hoteliere și case cu  suprafețe mai mici de 120 mp, mâncare, medicamente, dispozitive medicale. Ok, las hotel nu am mai stat de 30 de ani, nu e bai. Dar cărțile ce au? Li se pare ca citim prea mult și ar trebui sa o lăsăm mai moale? Dar au pregătit una și mai tare: taxarea tichetelor de masă cu 10% din valoarea contribuției la sănătate.

La microîntreprinderi sunt de parare ca este ok, vor fi impozitate cu 1% din cifra de afaceri dacă aceasta e sub pragul de 300.000 de euro și cu 3% pana la 500 de mii. Aici de mult ma gândeam ca pragul era prea sus. Poți trece oricând la impozit pe profit și ai ajuns la ceea ce plătește orice cetățean din tara asta.

In rest totul e o gluma, se desființează 200 de mii de posturi care nu exista decât pe hârtie, dar la care șefii parca vad ca rămân ( ca idee Ciolacu deja a aprobat super bugetarii – mai bine plătiți cu 50% decât înainte! Știți voi de când aud eu ca se va reforma sistemul asta bugetar, neperformant? De 30 de ani, nicio schimbare reala însă – aparatul ( opresiv ) al bugetarilor mâncători de bani se umfla de la an la an.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *