Când a fost inventata mămăliga?

Mereu m-am intrebat cand si cine a inventat mamaliga, mai ales ca meritul si-l revendica mai multe tari din estul Europei. Primul pas este sa determinam cand a ajuns la noi porumbul, cum a fost folosit si pornind de aici sa aflam istoria mamaligii. Povestea incepe cu anul 1492, cand Columb a adus primele boabe de porumb de pe noul continent in Europa. In mod cert nu este anul cand a ajuns sa fie cultivat in Romania, Rusia sau Bulgaria. Primele mentiuni despre culturile de porumb in România dateaza din secolul al XVII-lea. Cum noi deja aveam terciuri diferite, nu a durat mult pana sa incercam sa facem prima mamaliga.

Când a fost inventata mămăliga?

Pe continentul american, bastinasii foloseau intens porumbul, sub forma de paine, mamaliga si chiar produceau bere. Poate o sa va mirati, dar chiar si fasolea a sosit in Europa dupa anul 1492. Alaturi de cartof si ardei, porumbul a devenit un ingredient de baza al alimentatiei europene, mai ales in tarile mai sarace din est. Asa ca noi romanii am rafinat reteta de mamaliga, devenind un simbol al gastronomiei locale. N-am inventat noi mamaliga, dar nici rusii sau italienii. In plus, exista retete diferite, din spusele marilor gurmanzi, a noastra e cea mai delicioasa, mai ales in combinatie cu sarmalutele noastre incomparabile cu cele turcesti.

In mod cert calitatea malaiului este cea care defineste calitatea unei mamaligi, dar sa nu uitam ca noi romanii adaugam smantana, unt si branza. Retetele traditionale de mamaliga in Romania sunt diferite in functie de regiunea unde se prepara. Sa nu uitam de renumitul bulz cu branza de burduf, pe care ciobanii romani l-au oferit cu generozitate oaspetilor de la stana.

Asadar chiar daca nu romanii au inventat mamaliga, ei au rafinat-o si au adus-o la un nivel la care alte tari nici macar nu viseaza. Dar poate ca ne ajuta cumva chiar denumirea sa ne dam seama de provenienta acestei delicatese a gastronomiei romanesti. Cuvantul mamaliga provine probabil din limba greaca veche: mályza – dar asta inseamna ca de fapt la noi alt terci purta acest nume inaintea aducerii porumbului. Eu as merge mai degraba pe provenienta din limba turca, care a influentat limba romana moderna mai mult decat greaca antica.

Ce ma face sa cred ca mai degraba turcii ( care or fi luat ei de la greci cuvantul ) este faptul ca la ei mămăligă se scrie la fel, doar ca fara diacritice! In plus inseamna exact acelasi lucru, deci voi cum credeti ca este de fapt? Sa-l fi luat si imprumutat turcii de la daci? Am dubii, desi sunt un mare sustinator al teoriei tracice a balcanilor. Indifrent cine a inventat mamaliga, a noastra este evident cea mai gustoasa, nu-mi place polenta italiana nici sa ma pici cu ceara, desi cand vine de mancaruri cu sos, parca varianta asta e mai potrivita ( o tochitura sau o tocanita ar merge dupa ce am scris un astfel de articol! ).

News Reporter
Salut, sunt Teodora Prehorov, o rusoaica din Romania care scrie pe site-ul acesta pentru bani mărunți, pot scrie in romana si rusa, evident contra cost. Deci lasati mesaj daca doriti sa scriu pentru voi ( sunt content writer profesionist! )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *