Unde se duce aurul elvețian?

În iulie 2023, Elveția a exportat în alte țări 114,88 tone de aur. China este pe locul doi pe listă cu 25 de tone. Lucrul surprinzător este cine este pe primul loc.

Uzinele de rafinare elvețiene produc până la două treimi din aurul mondial. Aceasta înseamnă că cifrele Administrației Federale a Vămilor oferă informații în timp util despre transferurile internaționale de aur.

Luna trecută, China a devenit din nou unul dintre cei mai mari destinatari de aur elvețian. Anterior 25 de tone de aur au ajuns în Imperiul Celest, iar de la începutul anului 2023, Beijingul a cumpărat 306 de tone de aur de la Confederație.

Exporturile de aur elvețian către alte țări sunt după cum urmează:

19 tone în Marea Britanie
9 tone către India
6,6 tone către Arabia Saudită.
În aceeași perioadă de timp, cei mai mari furnizori de aur către Elveția au fost Uzbekistan (15 tone), Statele Unite (11 tone), Australia (7,3 tone), Canada (6,8 tone) și Ghana (5,5 tone).

Blackrock vs gold: este timpul să cumperi metal?
Pe primul loc la importul de aur elvețian cu 35 de tone se află un jucător destul de neașteptat: Turcia. De la începutul anului au fost trimise în această direcție 172 de tone.

Surpriza cu primul loc al Turciei se datorează îndoielii că Ankara, înfundată în probleme economice, este într-adevăr capabilă să cumpere volume atât de importante de aur elvețian. Este foarte posibil ca, de fapt, Turcia să acționeze doar ca intermediar și să cumpere metal prețios în numele unui alt stat, de exemplu, Rusia. Geografia vorbește și în favoarea acestei versiuni: aurul trimis oficial în Turcia este destul de convenabil pentru a fi transferat pe teritoriul Rusiei.

Lasand politica pentru altii mai instruiti, eu zic ca merita sa investesti in aur – oricat de putin ai lua, merita sa ai la pensie cateva monede. Numai sa ai grija unde le pastrezi – as recomanda la BNR, dar poti gasi si alte variante ( oricum asta data de mine mi se pare cea mai la indemana si cea mai sigura! ).

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *