Dupa ce au aparut datele pe primul trimestru al anului, nu doar Germania a fost in recesiune ci intreaga zona euro. Ca o minune, Romania a terminat pe plus prima parte a anului 2023, primele trei luni au adus tarii noastre o crestere de +1%. Daca zona EURO a inregistrat 0% in ultimile trei luni ale anului trecut, in primele lui ale lui 2023 a avut o crestere de doar 0,1%, de zece ori mai mica decat a Romaniei. Se stie ca prin definitie, daca doua trimestre la rand avem o scadere a PIB-ului, se numeste tehnic recesiune. Asta s-a intamplat cu tarile din zona EURO.
UE si recesiunea
Cresterea dobanzilor de referinta de catre Banca Centrala Europeana a franat dorinta de a investi si astfel PIB-ul a stagnat in majoritatea tarilor, iar consumul a scazut si el datorita cresterii de preturi. Nu suntem noi in situatia Rusiei si nici a Turciei, dar nici sperante mari nu ar trebui sa ne facem pentru anul acesta. Poate ca in 2024 economia Europei isi va reveni, stabilizandu-se sursele de energie – in special petrol si gaze naturale.
Tot ca prin minune, Romania a fost in ultimele sase luni exportator net de energie, evident pe baza scaderii consumului intern. Deci se poate, chiar daca de exemplu, pentru iarna asta nu se vor mai da subventii la caldura, cum a fost anul trecut. Asta ne zice azi guvernul, care stie cu exactitate care va fi situatia peste sase luni.
Nu trebuie sa privim stirea de azi ca pe ceva tragic, nici China nu sta mai bine, desi a importat la greu gaz si petrol de la rusi, la preturi ridicol de mici. Daca Europei ii merge greu, nici chinezului nu ar ecum sa-i mearga bine. Cine crede ca Rusia + China inseamna economie pe plus, se inseala amarnic. Europa, America [ SUA + Canada ] si Australia sunt marii cheltuitori de bani ai lumii. Sa-si vanda intre ei rusii si chinezii cat or vrea, mare gheseft nu este. Asta pentru ca unii vand resurse naturale si altii chinezarii.
Sa fiu mai explicit: China este cel mai mare producator de grau din lume. Ok, ce rezulta de aici? Nimic, pentru ca de fapt cat produc nu le ajunge nici lor, fiind 1,5 miliarde. pe de alta parte, Rusia este cel mai mare exportator de grau, desi productioa sa este egala cu cea a SUA. India este cel de-al doilea mare producator de grau din lume, doar ca randamentul lor este jumatate din cel chinezesc [ 57.000 hg/ha versus 34.000 hg/ha ]. Asa cum spuneam mai sus, rusii sunt exportatori, desi au un randament mai mic decat primii doi mari producatori, de doar 30.000 hg/ha. Nici americanii nu stau stralucit la randament, cu cele 33.000 hg/ha fiind pe locul patru in lume ca productie, dupa Rusia, dar la mica distanta: 49,6 milioane de tone versus 85,8 milioane de tone de grau. Sau ma rog, nu chiar mica diferenta dintre rusi si americani.
Nu o sa credeti, Canada e pe locul sase, imediat dupa americani, cu un randament de 35.000 hg/ha si 35,1 milioane de tone produse. O tara atat de mica ca populatie si cu o clima de ingheata apele, produce mai mult decat alte state cu pretentii. Am facut enumerarea de mai sus ca sa vedeti ca desi graul se produce in tari la care nu te astepti, nu poti trai numai cu paine si biscuiti – la noi si cozonac. Iar Europa este afectata la randul ei, de aia lua granele ucrainienilor si nu mai ajungeau la tarile sarace. ca si la noi e mare nevoie, iar daca va zic ca desi Germania are un randament de invidiat, de 78.000 hg/ha, a produs doar 22,1 milioane de tone, de 4 ori mai putin decat Rusia.
Romania est esi ea in topul tarilor ce produc grau, pe locul 19 cu 6,75 milioane de tone si un randament de 29.000 hg/ha – bunicel as zice eu daca ne raportam la rusi si americani, dezastru daca ne raportam la nemti. Uite asa am ajuns in recesiune, cu randamente mici, sau productii mici si investitii si mai mici in 2023.