Sa mai zica cineva ca romanii nu sunt inventivi, iata ca a fost inventata o tehnologie – Thermodul – cu ajutorul careia o casa costa cu pana la 30% mai putin decat una clasica. Inventatorul este Mathe Laszlo, din Zalau. Clar, nu iesi la 50% cu ostul casei la cheie, cum si-ar dori unii, dar ideea este ca o sa fii izolat in asa fel inat restul de economie vine de la incalzirea si racirea asei tale. Stii car e e chestia si mai interesanta? Omul asta se chinuie cu ideea asta inca de prin 2011, avea si un canal pe YouTube, care a ramas la un singur clip. De ce?
Casa viitorului cu Thermodul
Am inceput sa cautam raspunsuri la intrebari de genul: cat costa o casa facuta cu Thermodul System, cine se ocupa azi de asa ceva, in cat timp se poate construi o astfel de casa? Acum ideea e ca de fapt ai o casa din polistiren expandat, intarit cu ciment. Asadar mai sunt si sceptici, nu e toata lumea chitita sa adopte tehnologia. Intre cele doua placi de polistiren se toarna beton, adica de fapt avem o izolatie pe ambele parti. Este evident ca ideea e super ok, dar nu in asa fel incat sa bata 100% casele ecologice pe structura de lemn, etc.
Inventatorul Mathe Laszlo din Zalau spune ca o astfel de asa numita Thermodul se poate ridica in sase zile. Bine, ar mai fi cateva zile pentru acoperis si inca alte cateva zile pentru finisaje. Nu am vazut insa cum arata fundatia, eu as vrea asa ceva la asa mea. Mai exact se zice ca in patru luni te muti la casa noua. Eu zi ca e super ok, daca ma gandesc ca prietenul meu de la Baicoi in ca nu a terminat asa desi a inceput cu ani in urma constructia.
Am cautat sa aflu secrete despre inventia lui Mathe Laszlo – Thermodul System, unde s-au construit case din astea eco, nimic recent. Pana si Ziarul Financiar are acelasi articol vechi, unde ne zice cum se construieste o casa in sase zile si este cu 90% mai eficienta energetic decat o casa traditionala. OK, mai departe? Omul are si un site, thermodul.com, unde aflam a fundatia este de fapt un pat de pietriș bine compactat, moment in are eu am renuntat la idee. Cand ma gandesc ca eram gata sa investesc intr-o astfel de casa maine, nu de alta, dar e sa fac cu banii de la vanzarea asei de la tara? O alta casa!
La final: smecheria anului – sa ai o casa echipata cu un sistem de ventilare cu recuperare de caldura, sa vezi atunci economie la curent si gaze!
Daca ati fi avut rabdare sa urmariti materialul de pe Youtube( eu l-am vizionat de 7-8 ori) , ati fi constatat ca de fapt fundatia e ceva mai mult, NU un « pat de pietris compactat » . Procedura de turnare a sapei este explicitata atat vizual cat si prin comentariile inventatorului. Se amplaseaza pe pamant placile Thermodul orizontale ( devin fundatie) si verticale ( peretii) . Spatiile dintre acestea sunt unificate prin turnarea de beton. Si atentie!! Peste fundatia Thermodul se toarna sapa!! Daca as emite o ingrijorare, ar fi mai degraba cu privire la rezistenta »prizei » dintre placi, produsa prin beton.
Daca tot puneti reclame la Thermodul de ce nu puneti pret ?Sa vada tot omul sa isi faca un calcul.
Din pacate cei de la Thermodul nu ne-au vizitat sa ne lase si preturi sau sa ne multumeasca ca le facem publicitate, la fel cum nici cei de la tigla fotovoltaica nu au dorit sa ne dea detalii, Cand vom avea astfel de informatii o sa le publicam cu siguranta. Multumim ca ne-ati vizitat si ati comentat.