Indicele ROBOR a ajuns la un maxim istoric, doar ca bancile nu se grabesc sa dea dobanzi la depozite, in schimb cresc zilnic dobanzile la credite. La sase luni deja ne apropiem de 6%, ma intreb oare daca vrei sa iei un imprumut si ti se aproba, at ai de dat? Clar ca investitiile vor fi in scadere, asta pe timp de criza, dolarul se apropie de 5 lei, deja imi pare rau a am salariul in Euro si nu in dolari. Va mai rezista portofelul romanilor la scumpirile e urmeaza? Sincer sa fiu, cred ca peste 50% dintre romani nu vor face fata cheltuielilor din 2023.
ROBOR la maximul istoric
Cresterea dobanzilor va avea in curand urmari vizibile, casele se sumpesc iar ratele sunt tot mai greu de platit. ROBOR este aproape dublu fata de inceputul anului, te poti astepta sa mai greasca pana in decembrie, energia a ajuns la cote alarmante, benzina o sa fie poate chiar 10 lei, nici nu mai stii pe unde vor scoate camasa romanii.
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.
Nu am cum sa stiu pana unde vor creste dobanzile anul acesta, dar stiu ca multi romani se tem sa mai ia credite, iar ei ce au contractat unul cu dobanda variabila au deja probleme la rambursare. Imi aduc aminte cum prin 2018 cand ROBOR era la 2,5% unii cautau si partile bune ale aestei cresteri. Ma indoiesc ca acum cand se apropie de 4% mai gaseste cineva o parte buna. Unii spera la o diminuare a importurilor, eu vad ca ele cresc de la an la an, pe cand exporturile fie scad, fie cresc foarte putin. Asadar ma astept sa vad Euro la 5 lei, dolarul deja a ajuns la maximul istoric, saracia creste si ea in Romania. Sa speram ca agricultura va avea o mica crestere si ca pe baza jocului facut de Orban cu ocazia sanctiunilor se vor muta cateva firme din Ungaria in Romania. Asa de control.