PFA, Microintrerindere sau SRL

Am luat exemplul unei firme care are un venit net de 2000 de lei pe luna, am analizat care dintre ele este mai avantajoasa din 2024. Sa vedem care din ele ramane cu mai multi bani in 2024, PFA-ul, SRL-ul sau Microintreprinderea? Asa cum se vede, daca propunerile guvernului Ciolacu se vor pune in aplicare, toti vor pierde, dar PFA-ul va ramane inca cel mai avantajos. Sa speram totusi ca se va merge pe ideea scutirii de CASS pentru cei cu incasari mai mici de sase salarii minime pe economie, pentru ca e absurd – cred eu ca nici constitutional nu este, sa-i iei omului taxe cand nu are venituri suficiente sa le acopere.

PFA, Microintrerindere sau SRL

Asa cum am mai zis, noi ne gandim sa inchidem PFA-ul abia deschis cu putin peste un an in urma, iar operatiunea trebuie facuta in decembrie cel tarziu, pe la inceput, ca sa nu ne trezim pe 1 ianuarie ca datoram ceva la buget, chiar si daca nu mai functionam. Poate deschidem un SRL obisnuit, desi am cam obosit sa facem probe pe spatele nostru, in timp ce guvernantii – dar si opozitia, isi tot maresc salariile. Lor nu le mai ajung veniturile, dar varianta sa-si scada salariile pentru a se face economie nu o sa le treaca prin cap.

Guvernele fac sa creasca inflatia, deficicitul bugetar si tot ce nu merge in tara, dar de platit platim tot noi, indiferent ca avem PFA, SRL sau mai stiu eu ce forma de organizare. De ce plecam din tara? Ca sa nu ne mai ia pielea de pe noi, sa traiesti cat de cat in siguranta, sa stii ca legile nu se schimba peste noapte, de nu mai stii incotro sa o apuci. Ma uit la ce mi-a iesit din calcule la Microintrepridere: din 2000 de lei lunar care ar fi trebuit sa fie un profit mic, neimpozabil, as ramane cu 36 de lei.

Poza e luata de la SOLO, ce-i drept au pus doar 89 de lei cheltuieli de contabilitate la PFA si cate 500 la SRL si Micro. Adica daca nu iei asta in calcul, acolo ar mai creste putin suma din buzunar, practic diferentele fara contabilitate ar fi de doar 22 de lei. Ar mai fi diferenta ca la SRL ai evident raspundere limitata, la PFA raspunzi solidar – adica tot tu pentru tot ce faci – atat pe firma cat si ca privat. Numai ca la PFA nu ai batai de cap, ceea ce evident e un avantaj, mai ales daca nu ai de gand sa faci 100 de activitati total diferite. Pentru ca nu trebuie sa uitam, pe PFA nu poti avea cate coduri CAEN visezi, pe cand la SRL se poate.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *