Cine a fost Pazvante Chiorul?

Cine nu a auzit expresia populara: de pe vremea lui Pazvante Chiorul? Dar cine a fost personajul asta de care vorbeste lumea, a existat el cu adevarat sau este doar o vorba de duh? O sa-i mire pe multi, dar acest personaj istoric a existat si nu cu multa vreme in urma, pe vremea lui Iancu Jianul, marele nostru erou. Iar ca lucrurile sa fie si mai interesante, intre cei doi exista si o conexiune, despre care o sa va zic in cele ce urmeaza. Asadar, cand vrem sa zicem ca ceva s-a intamplat cu multa vreme in urma, il amintim pe chiorul nostru.

Cine a fost Pazvante Chiorul?

Numele real a lui Pazvante Chiorul este Osman Pazvantoğlu si s-a nascut in anul 1758 la sud de Dunare. In traducere numele sau ar putea insemna fiul gardianului. Asta pentru ca era orfan si a fost infiat de un gardian, asa cum probabil ati si banuit. Tanarul nostru face o greseala pe care si azi o mai fac unii, se apuca de facut ilegalitati. Asa ca ce-i trece prin cap tanarului Pazvante? Sa se apuce de camatarie, lucru total interzis in religia islamica. Ghinionul sau a fost ca nu a avut incredere in relatiile bunicului sau, care a reusit sa-l salveze, nu cum este azi cazul primarului din Baia Mare, Cereches. Numele sau – a primarului de data asta, a fost schimbat de istorici, bazat pe activitatea sa de capatai: cererea de cash pentru favoruri.

Revenind la Pazvante Chiorul, acesta evadeaza in stil mare din inchisoare inainte sa-i fie comunicata iertaciunea sultanului si fuge la romani. Avand in vedere ca si atunci, ca si acum la noi se cautau baieti „destepti”, ajunge in slujba domnitorului de la „Cotroceniul epocii fanariote„. Deceptionat in dragoste, acesta a cazut in depresie si neavand pe vremea accea acces gratuit la un psiholog, desi cred ca avea asigurare medicala chiar daca nu platea CASS 10% din venit, Pazvantoğlu nu se mai gandeste la munca sa si cauta evadarea in alte activitati care sa-i mangaie egoul maret.

Noile idei de ai ajuta pe complotistii din zona i-au adus lui Pazvante Chiorul expulzarea in Bulgaria, la sud de Dunare. Ajunse de fapt de unde a plecat, dar de data asta mai bine pregatit. Isi facuse deja studiile in Romania ( de fapt Tara Romaneasca, mai era ceva vreme pana in 1877 ).  Asa face repede avere ( ilicita dupa spusele sultanului ) si isi intemeiaza un stat propriu cu capitala la Vidin ( un fel de Dragnea al acelor vremuri ). Chiar daca sultanul trimite osti impotriva lui Pazvantoğlu, acesta rezista si chiar este recunoscut de francezi ca domnitor al unui stat imaginar ( sa fie predecesorii Kosovo? ).

Avand in vedere ca nu a putut fi invins, viitorul Pazvante Chiorul ajunge pasa de Vidin in mod oficial, pus in scaun de insusi sultanul turcilor. Greseala lui a fost ca s-a pus rau cu romanii, ceea ce avea sa-i aduca probabil porecla de azi. Dar inainte sa apara Iancu Jianul si haiducii sai, nenea Osman si-a facut de cap prin Tara Romaneasca, a reusit chiar sa sperie nu unul, ci doi domnitori. Doar ca nu-i stia pe olteni, iar Iancu a reusit sa-i zboare unul din ochi, pecetluind viitorul lui Pazvante. De atunci a devenit Chiorul.

Initial vorba „ca pe vremea” lui Pazvante Chiorul” se referea la vremuri tulburi, groaznice, cand turcaletul isi facea de cap la nord de Dunare. Ca sa faca Iancu mai multe, distruge intr-o incursiune si singurul edificiu musulman din Valahia, moscheea din Turnu Magurele. Apoi distruge si Vidinul si uite asa iese din istorie si intra in folclorul romanesc Pazvante.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *