Oare este adevarat, ca saracia se mosteneste? Partea I

Copiii repeta scenariul vietii parintilor lor. Daca familia ta nu a trait bine, atunci cel mai probabil vei ramane in acelasi mediu social, iar incercarile de a iesi din acesta se vor intalni cu neintelegeri si rezistenta. Oare chiar esti condamnat saraciei ereditare si este oare posibil sa spargi acest scenariu?

La mijlocul secolului XX, antropologul american Oscar Lewis a introdus conceptul de „cultura a saraciei”. El a sustinut ca paturile cu venituri mici ale populatiei, in conditii de nevoie extrema, dezvolta o viziune speciala asupra lumii, pe care o transmit copiilor. Ca urmare, se formeaza un cerc vicios al saraciei, din care devine greu sa iesi.

„Copiii iau exemplu de la parinti. Persoanele cu venituri mici au stabilite modele de comportament, iar copiii le copiaza”, explica alt psiholog. Potrivit acestuia, in familiile sarace exista atitudini psihologice care impiedica dorinta de a duce un alt stil de viata.

CE TE INCURCA SA IESI DIN SARACIE?

1. Te simti fara speranta. „Este posibil sa traiesti altfel? La urma urmei, indiferent ce as face, voi fi in continuare sarac, asa este viata, – psihologul descrie o astfel de gandire. „Omul a renuntat deja, este obisnuit cu asta din copilarie.”

„Parintii spuneau in mod constant ca nu au bani si ca nu poti castiga mult cu creativitatea. Am fost intr-o atmosfera opresiva de atat de mult timp printre oameni care nu cred in ei insisi, invat nu am putere”, spune un student in varsta de 26 de ani.

2. Frica de conflict cu mediul ce te inconjoara. O persoana care a crescut in saracie, din copilarie, are o idee despre mediul sau ca fiind normal si natural. Este obisnuit cu un mediu in care nimeni nu face efort sa iasa din acest cerc. Ii este frica sa fie diferit de rude si prieteni si nu se angajeaza in auto-dezvoltare, noteaza psihologul.

„Oamenii care nu si-au indeplinit obiectivele isi elimina nemultumirea pe baietii ambitiosi. Nu am primit un salariu de peste 300 de euro pe luna, vreau mai mult, inteleg ca merit si abilitatile mele imi permit, dar mi-e al naibii frica”, continua studentul.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *