In cat timp intra banii de somaj?

In Romania ca sa primesti ajutorul de somaj trebuie sa indeplinesti anumite cerite, in mod cumulativ: de exemplu sa ai lucrate minim 12 luni pe parcursul a doi ani. A doua cerinta este sa nu ai venituri sau daca le ai sa nu fie mai mari decat ajutorul de somaj. O chestie mai putin corecta zic eu este aceea ca nu poti iesi la pensie, adica daca indeplinesti conditiile de pensioonare si ceri ajutor de somaj, o sa fii respins. Va trebui sa-ti depui dosarul de pensionare. Inainte de toate acestea insa va trebui sa fii inregistrat la AJOFM -ul din localitate sau din resedinta de judet. Adica sa-ti cauti activ un loc de munca ( asta cu cautatul nu o prea verifica ei, ai destule motive sa refuzi ce ti se ofera ).

In cat timp intra banii de somaj?

Daca ai indeplinit conditiile de mai sus, la care ar mai trebui adaugata o cerinta care de fapt se subantelege: angajatorul sa fi platit contributiile aferente stagiului de munca efectuat ( aici de fapt se subantelege, pentru ca daca la prima cerinta spunea sa muncesti – legal – inseamna de fapt ca s-au depus documetele si banii la somaj ) – atunci ai sa primesti banii pentru ajutorul de somaj. Acum multa lume vrea sa stie cat dureaza de la data la care depui actele si pana iti intra banii in cont. Pe scurt cam o luna si jumatate, dar depinde destul de mult de cum se misca cei de la AJOFM.

Indiferent de situatie, primii bani pentru ajutorul de somaj ar trebui sa intre pana cel tarziu a doua luna de la depunerea si aprobarea dosarului de somaj. Oricum se vor primi incepand cu data depunerii cererii, deci nu pierzi bani ci doar timp. La noi in tara nu plateste statul cu prioritate, cand poate o face, dar macar primesti suma integral.

Cat de mare este indemnizatia de somaj? Asta depinde de stagiul de cotizatie, pentru cei cu minim un an este de 75% din valoarea ISR ( indicatorul social de referinta) care in 2023 este de 598 lei, deci minimul de ajutor de somaj ar fi 75% din aceasta suma, mai exact 448 de lei! Dar daca ai vechime in munca, incepand de la 3 ani in sus si pana la maxim 20 de ani un procent din salariul tau mediu incasat. Astfel vei primi in plus 3, 5, 7 sau 10% in plus.

Tot legea somajului in Romania spune ca tinerii de peste 16 ani care au terminat scoala ( deci nu liceul sau facultatea ) pot incasa direct ajutorul minim de somaj, daca depun actele la AJOFM. Atentie! Ajutorul de somaj se poate primi pe termen limitat, minim 6 luni si maxim 12 luni. In mod obisnuit, pentru cei cu stagiul peste 5 ani se primeste ajutor de somaj timp de maxim 9 luni. Evident ca nu mai primesti acesti bani daca te angajezi ( oficial, cu CM – carte de munca – sau ma rog, ca s-a scos carnetelul ala, cu contract de munca ).

Asdar astepta sa primnesti prin mandat postal sau pe card banii de somaj, dupa ce ai fost prima data cu carnetul de somer la vizat. Primii bani sunt pe luna precedenta, adica de la data la care ai depus dosarul si pana la sfarsitul lunii. Apoi vei primi lunar aceiasi suma, panda cand nu mai ai dreptul sa primesti somaj.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *