Am tot discutat la noi pe site despre investitii, dar nu am adus inca vorba despre apartamente si garsoniere in Bucuresti ( ar fi mers si in Iasi, Cluj sau Timisoara ), unde sunt chiriile cele mai mici, cat te costa sa inchiriezi o astfel de garsoniera, etc. In general gasesti o chirie de minim 300 de euro pe luna, adica 1500 de lei [ am mai vazut rareori si cu 250, dar trebuie sa ai mare noroc sa o prinzi ). Acum ca am aflat cat poti castiga din investitia ta, hai sa vedem si cat te costa garsoniera asta.
Merita sa investesti intr-o garsoniera in Bucuresti?
O garsoniera in Bucuresti poate costa intre 35.000 si 65.000 de euro, in functie de zona, vechimea constructiei si starea in care se afla. De multe ori poate merita sa investesti intr-un apartament cu doua camere, de pe vremea lui Ceasca, aflat intr-o zona buna. Sa zicem ca ai dat 60.000 de euro pe ea, la o chirie de 300 de euro o vei amortiza in 200 de luni sau 17 ani daca nu ai avea si perioade in care nu ai chiriasi – ceea ce evident este exclus. Trecem si peste faptul ca mai iei teapa, ar mai fi de dat si niste taxe la stat – impozite pe venit, etc. Plus renovarile cand se muta chiriasii, sa o aduci din nou la un nivel acceptabil.
Asdar o garsoniera se amortizeaza in 20 de ani, ceea ce nu pare chiar afacerea vietii tale. Ok, urmasii tai o pot vinde si asa o sa faca rost de bani lichizi repejor, dar pentru tine pare ok? Avem de calculat randamentul investitiei: (300 x 12 )/60.000 = 6%. O fi ok sau nu, asta tu decizi. Eu zic ca merge, desi cu siguranta daca ai sti in ce sa investesti in mod recurent, ai iesi mult mai bine – asta datorita inflatiei, evident. pe de alta parte nici chiria nu o sa fie 300 de euro timp de 20 de ani, pana la urma si Romania merge spre ce gasim mai la vest, deci cu siguranta ne vom apropia de 700 de euro pe luna pe masura ce cresc si veniturile.
In Bucuresti stau in chirie mai multe categorii de persoane: cele care stau la gramada, cate unul in camera, deci doua sau trei persoane intr-un apartament – astia dau o chirie mai mica, urmeaza studentii cu parinti cu bani, apoi salariatii cu venituri de minim 1.000 de euro pe luna. Asta intr-o tara unde se zice ca 90% din populatie sunt propritari.
Acum vine intrebarea grea: merita sa iei un credit ca sa cumperi o garsoniera pe care sa o dai in chirie? Daca ai unde sta, iar tu nu platesti chirie, fa-ti un calcul: cat % din dobanda acoperi din chirie? Pentru ca apartamentul sau garsoniera iti vor ramane la final, e ca si cum ai strans banii la saltea, dar ai acoprit oarecum inflatia.