Folosirea dronei fara atestat

Am decis sa-mi iau o drona, dar stai sa vezi ca nu e chiara sa de simplu precum pare, cica ar trebui sa am un atestat – un fel de carnet de sofer de drona – daca vreau sa ma joc cu ea si sa filmez. Asa ca m-am apucat sa citesc legislatia, sa nu ma trezesc ca am de platit amenzi usturatoare, doar pentru ca am vrut sa ma distrez si nu am luat o jucarie sub 250 de grame – a mea are 800 g, dar cica mergea si una pana la 2 kg, sau maxim 25 kg! Aia da chestie de pilotat, inteleg de ce trebuie si asigurare RCA.

Folosirea dronei fara atestat

Am o casa in Ungaria si ma gandeam sa ma joc cu drona prin gradina – am o curte de 3800 mp, un adevarat imperiu locativ dupa standardele din Romania, dar se pare ca deja am o mare problema. Am nevoie de atestat de condus drona, eu am si o firma de publicitate in Republica Moldova, alta tara si deci alta legislatie – parca vad ca am nevoie de permis de port-drona.

Ce am inteles eu despre dorne pana acum? Ca sunt trei categorii si multe subcategorii de dorne, cea mai mica este cea de jucarii, care teoretic nu filmeaza, nu fac nimic de fapt si cele sub 250 de grame. Astea care filmeaza dar sunt usurele sunt la categoria C 0, pe urma incep complicatiile. Ok, am inteles ca nu ma duc prin piete sa filmez cu drona, dar in curte o fi voie? Am mai inteles ca e nevoie sa intregistrez drona la nu stiu ce autoritate aeronauitica – oare e suficient intr-o singura tara, sau in toate unde merg eu amnevoie de autorizare si inregistare?

Cand am vazut cine a reglementat un UE cum sa folosesti dronele: Agenția Europeană de Siguranță a Aviației deja ma gandesc ca poate ma ajuta ca am terminat Facultatea de Aeronave! Glumesc, desigur. Dar e si o idee, sa-mi intreb colegii mai tineri, poate astia sunt mai la zi cu legislatia. Vorba lu’ fii-mea: daca vrei sa ai mai multi, fii cu ochii pe bani marunti!

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *