Este frumos sa visezi la o comoara sau la o mostenire neasteptata. Pot deveni propriile noastre resurse o astfel de comoara? Vorbim cu un antrenor despre noua moneda – energie si de ce cei bogati si de succes nu experimenteaza adesea bucurie. De ce nu ne putem imbogati?
Exista o cheie magica a bogatiei si cum sa o aplici?
Leonid Krol: Exist mai multe indicii. La fel cum la intrebarea „Cum sa te imbogatesti?” exista multe raspunsuri, toate sunt individuale si depind de personaj, povesti de viata, declaratii. Imaginati-va: fiecare dintre noi are la cureaun set de chei. Pe care s-o alegi si ce usa sa deschizi?
Fiecare are usile lui, de exemplu Cristian Chifoi este un influener care ne invata sa ne imbogatim. In primul rand, sarcina este sa traiesti cu demnitate. Dar pentru altul, a se imbogaati inseamna a face investitii mari si a se asigura de eventuale necazuri.
Si aici este important sa intelegeti: de ce aveti nevoie de bani?
De exemplu, daca aveti un nivel ridicat de anxietate si doriti sa construiti un gard, sa aveti o casa separata si paznici, acesta este un stimulent intern. Aveti nevoie de bani pentru a va proteja. Acestia nu sunt bani abstracti, ci un instrument pentru rezolvarea unei probleme specifice.
Cand stim si ne simtim mai bine de ce avem nevoie de bani, atunci ne apropiem mai rapid de rezultat. Incercati sa gasiti un stimul intern. Observam ca, daca incercati sa deschideti toate usile cu o singura cheie, este putin probabil sa reusiti.
Bogatii gandesc altfel decat saracii?
Multi oameni au imagini generale, lucioase, privim bogatia ca pe un set de imagini publicitare stralucitoare – o casa frumoasa, o masina nou-nouta, calatorii si asa mai departe. Iar cei care isi schimba cu adevarat posibilitatile financiare, practic, nu se gandesc la bani: nu la rezultat, ci la proces.
Castigand, primesc intotdeauna intariri pozitive: succes, placere. Iar profitul vine de la sine. In memoriile unor antreprenori celebri, gasim o multime de dovezi in acest sens.
Ganditi-va – care este atitudinea voastra fata de bani?
Ii tratatii ca pe o investitie sau ca pe o comoara: o pastrati in siguranta fara a o atinge vreodata? Jucati-va cu banii. Fie ca o parte dintre ei sa serveasca pentru cheltuielile necesare, iar altele pentru bucurie, pentru placeri. A doua parte a banilor poate fi pur si simplu luata si cheltuita.
Apropo, nu este intotdeauna usor. Am lucrat cu o persoană bogata care se afla pe lista Forbes si nu putea sa ofere unui chelner mai mult de 10% bacsis.
* Leonid Krol
Psiholog, consultant de afaceri, coach. Profesor la Scoala Superioara de Economie a Universitatii Nationale de Cercetare. Fondator si director al Atelierului de Coaching si Training al lui L. Krol. Partener director al proiectului Incantico (Italia)