Costuri reale pentru fotovoltaice in 2023

Anul asta aveam in plan sa-mi montez semineul si la anul sa pun panorile fotovoltaice pe casa, dar cum nu mereu socoteala de acasa se potriveste cu cea din targ, am amanat investitia cu un an. Sa speram ca planul imi va reusi si costurile reale vor fi conform bugetului alocat de mine – 5.000 de euro pentru semineu si 8.000 de euro pentru panourile fotovoltaice [ de fapt intreg sistemul – invertor, panouri si baterii ]. Semineul va fi pe post de centrala, va da aer cald prin ventilatie in toata casa [ 100 mp ] si in panouri voi avea in jur de 10 KW, baterii de aceiasi putere LiFePO4 de 48 V.

Costuri reale pentru fotovoltaice in 2023

Deci asa cum ziceam mai sus, ma gandesc la costuri in jur de 8.000 de euro pentru instalatia mea fotovoltaica de 10 kW montata pe casa. As mai adauga pentru apa calda un panou solar si teoretic avand apa gratis din purtul forat la 60 m adancime, sunt aproximativ independent. Mai am in plan cateva chestii electrice, in ideea ca daca verile nu vor fi ca cea de anul asta, cand la noi a plouat aproape zilnic de o luna si soarele cand a fost, cand a stat pitit, ma gandesc sa iau cel putin un scuter electric cu care sa ma deplasez cei 10 km pe zi la supermarket. Oricum, trebuie sa te gandesti la variante: prosumator [ desi nu sper, dar cine stie, poate prind loc ], pompa de caldura, etc.

O investitie in panouri fotovoltaice merita indiferent de situatie, daca poate acoperi macar 7 luni pe an consumul tau de energie electica, fara a mai consuma de la retea. Dar cel mai mare profit l-ai avea daca nu mai cumperi motorina sau benzina de la PECO, iar asta o poti face vara cu siguranta. Cei 10 kW de pe casa ar trebui sa imi ajunga din martie pana in septembrie fara probleme, mai ales ca asa cum am zis, voi stoca 10 kW in baterii.

Oricat ai nvesti intr-o casa, daca nu este izolata cum trebuie si ai pierderi mari, tot mult te va costa curentul sau ma rog, energia [ fie el gaz, lemne sau peleti ]. Varianta optima ar fi si o pompa de caldura, dar asta inseamna o investitie mare si evident o casa in constructie, daca nu vrei sa te coste o avere – sau cat ai plati pe energie toata viata! ].  Mai e uncalcul de facut: la 10 kW ai de ales, fie un singur invertor trifazic, fie doua invertoare de 5 kW [ sau 6 ca nu dai de la tine! ].

Asdar eu am estimat ca voi cheltui doar pe fotovoltaice in jur de 8.000 de euro, bateriile fiind de fapt investitia mai mare, plus panourile – la 450 W unul, imi trebuie minim 22 de panouri, dar cu siguranta nu o sa ai panourile care urmaresc soarele, deci pierderi vor fi suficiente ca sa nu-ti iasa socotelile de pe hartie. Daca vrei sa profiti de banii de la stat si sa risti sa vezi ce o sa-ti ceara in schimbul banilor, poti merge pe varianta prosumator si 3,5 kW cu o investitie de doar 2000 de lei. Cu siguranta vara nu o sa platesti curentul, recuperezi banii aia in cateva ierni, dar nici nu o sa ai curent gratis mai mult de 3 luni pe an.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *