Contabil PFA Iași

Chiar daca legile noi date de guvernul Ciolacu au mai redus apetitul romanilor de a infiinta firme, daca ai decis sa-ti deschizi un PFA, vei avea nevoie de un contabil. Recunosc ca eu folosesc pana azi SOLO, aplicatia aia ieftina cu care poti sa-ti tii contabilitatea la firma daca nu ai angajati, dar pentru inceput sunt chiar OK. Acum am vazut ca ai acces la datele firmei 30 de zile, asta daca nu mai lucrezi cu ei. Banuiesc ca se aplica aceleasi reguli si daca iti inchizi PFA-ul, ceea ce sincer nu e chiar OK. Poate trec pe aici si isi schimba parerea, ar fi bine sa ofere acces la arhiva pe timp nelimitat, avand in vedere ca ai achitat un abonament cel putin un an.

Contabil PFA Iași

Lasand la o parte SOLO, sa vedem ce variante ai de a tine contabilitatea unui PFA in Iasi, iar aici ma refer la tot judetul, nu doar la resedinta sa. Plecand de la suma mica pe care o platesti pe platforma amintita anterior, adica 89 de lei – care include cateva servicii premium ( infiinatrea PFA-ului, gazduirea sediului social, etc. ), contabilii particulari iau destul de mult. Se pleaca de la 100 de lei pe luna si se ajunge chiar la 400 de lei ( parca zici ca ai SRL ). Aici vorbesc din prisma unui contabil autorizat – adica eu.

Multi conatbili la un PFA justifica pretul prin faptul ca oricum au de munca, sa depuna anual declaratiile pe venit, daca ai facturi in afara tarii, se depune lunar o alta declaratie legata de TVA-ul intracomunitar – o birocratie fara rost, daca ma intrebati pe mine. Mai e si treaba asta cu eFactura, introdusa din 2024 pentru facturile intre firme, devenita obligatorie. Iasiul este un oras destul de scump, nu am inteles de ce, dar realitatea este ca nu este deloc ieftin sa ai o firma in orasul in care Eminescu are un tei – nu stiu de ce este al lui, fijnd acolo de peste 500 de ani.

Noi o sa ne straduim sa facem o lista cu cat mai multi contabili din Iasi, mai ales a celor care se ocupa de PFA-uri, chiar un var de-al meu se ocupa de astfel de mici firme ( bine, el se orientase mai mult spre avocati si psihologi ), mai ales ca aici intra si II – Intreprinderi individuale, tot un fel de PFA-uri dar care au dreptul de a angaja salariati. Daca tot am amintit de asta sa va lamuresc care-i diferenta dintre ele. Un PFA poate avea maxim 3 angajati si maxim 5 coduri CAEN. O intreprindere individuala are ceva mai multe „drepturi”, adica poate angaja pana la 8 persoane si poate desfasura activitati prevazute in 10 clase prevazute de codul CAEN. O mica diferenta poate nesemnificativa ar fi ca la II se poate continua activitatea si de catre mostenitori ( evident in cazul unui eveniment neplacut ).

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *