Cele 5 scrisori eminesciene

Desi pare incredibil, multa lume nu stie cate scrisori a scris Eminescu, evident cea mai cunoscuta fiind Scrisoarea a 3-a, dar despre celelalte 4 multi n-au auzit. Asadar cele 5 scrisori eminesciene ar trebui popularizate mai mult, pentru ca sunt parte din cultura romana. Probabil multi stiu ca Mihai Eminesccu a lucrat o vreme la ziarul Timpul, este perioada sa de maturitate poetica, cand a conceput scrisorile.  Prima a aparut in revista Convorbiri literare in anul 1881 si reprezinta credinta poetului legata de ce va fi un om de geniu pentru posteritate. Va fi el oare recunoscut sau se vor folosi de numele sau pentru a se ridica pe ei in slavi?

Cele 5 scrisori eminesciene

Nu o sa dezvoltam aici cele 5 scrisori eminesciene, poate cu o alta ocazie, acum vrem doar sa amintim celor ce nu stiu, cate a scris poetul. Intre prima si a doua scrisoare a trecut ceva vreme, Scrisoarea a 2-a vazand lumina tiparului in anul 1875, dar este finalizata dupa 3 revizuiri abia in 1880 si este  publicata la 1 aprilie 1881 in Convorbiri literare.  „Scrisoarea II” este alcatuita din sase parti, cine doreste sa o citeasca va descoperi zbuciumul poetului din acea peri0ada. Totul pare sa prinda contur in versurile: „Dacă port cu ușurință și cu zîmbet a lor ură,
Laudele lor desigur m-ar mîhni peste măsură.

Urmeaza cea mai cunosuta Scrisoare a lui Eminescu – a 3-a. Ma opresc si eu aici cu enumerarea lor, ati aflat numarul lor, este cinci. Site-ul nostru nu este tomai unul de cultura literara, dar am vrut sa stim ca de acum vor stii tinerii – poate nu doar ei – numarul lor. Am auzit pe multi spunand ca au fost trei, evident pentru ca de a 3-a auzisera, au presupus ca mai sunt doua.
Am zis ca ma opresc aici, dar poate ar fi interesant sa vorbim putin si de Scrisoarea a 4-a si a 5-a, macar asa succint, sa se stie despre ele. In cea de a patra scrisoare Mihai Eminescu revine la iubire, asa cum se stie el avand o dragoste nemasurata pentru Veronica Micle. Cum dragostea celor doi era una imposibila, Eminescu oncepe si a 5-a scrisoare:
Biblia ne povestește de Samson, cum că muierea,
Cînd dormea, tăindu-i părul, i-a luat toată puterea
De l-au prins apoi dușmanii, l-au legat și i-au scos ochii,
Ca dovadă de ce suflet stă în piepții unei rochii…
––-
Ia întreab-o, bunăoară,
Ș-o să-ti spuie de panglice, de volane și de mode,
Pe cînd inima ta bate-n ritmul sfînt al unei ode…
Cînd vezi piatra ce nu simte nici durerea și nici mila —
De ai inimă și minte — feri în lături, e Dalila!

Poate Eminescu s-a simtit tradat ca odinoara Samson de Dalila, cine stie cu adevarat. Dragostea este eterna, te arde si vrea mereu mai mult de la tine si de la partenerul tau.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *