Câte cuvinte are limba română

Azi scriam cateva cuvinte despre un prieten, incepand sa le numar m-am intrebat: oare câte cuvinte are limba română, sunt ele importante sau le folosim doar in mica parte? Eu am auzit ca sunt putin peste 120.00 de cuvinte, dar nu folosim in limbajul zilnic nici macar 6 mii. Citesc un articol pe WikiPedia unde spune ca sunt doar 62.000 de cuvinte, asa o fi daca scrie acolo. Cine sta sa le numere. Eu folsesc de exemplu intr-un articol cam 500, dar ma si repet, deci ar exista sansa sa nu le folosesc nici macar 10% pe cele din dictionar. Nu mai zic ca avem si cuvinte imprumutate, alea se pun, se numara sau nu?

Câte cuvinte are limba română

As putea sa numar in DEX câte cuvinte are limba română, sa compar cu limba franceza sau italiana, sa vad care are mai multe, dar stiu sigur un singur lucru: una mai frumoasa si mai armonioasa ca limba noastra nu gasim. ( Tin minte ca era un cantec pe tema asta, voi il mai stiti? ). Nu stiu daca numarul cuvintelor e important, ci sensul lor. Degeaba le stii daca nu le folosesti cum trebuie. Sau ma rog, unde trebuie – ca pana la urma daca vorbesti singur, cu peretii sau in van, nu ajuta la nimic ca le cunosti pe toate.

Mai nou vad ca toti folosesc cuvantul paradigma, nu k-am auzit atat de des nici cand voiam sa par inteligent si foloseam multe cuvinte din astea moderne, itelepte. Nu mai exista o realitate, azi traim doar in paradigme. Am aflat ca sunt si cuvinte unice doar in limba romana, care nici macar nu au traducere in alte limbi. Noi oricum ne laudam ca am mostenit un lexic bogat din limba daca, pe care azi nu o cunoaste nimeni – pentru simplul motiv ca nu exista izvoare scrise. Asa ca barza, viezure sau branza ( mare! ) sunt azi folosite cu sarg de romanii neaosi.

Vocabularul meu e mai sarac, nu contine multe cuvinte pe care altii le numara si stiu cate sunt. am multi de ă in vocabular, il folosesc asa de des, incat am impresia ca as putea reduce numarul de cuvinte folosite zilnic la 3: papa, apa si bani. Am nevoie de papa, ca sa traiesc, apa este vitala vietii iar asta din urma e legata de bani. Mama ce filozofie adanca in acest rationament de final. Iar totul a pornit de la o intrebare simpla: cate cuvinte are limba noastra, cea de toate zilele? La inceputul articolului am vehiculat niste cifre, le luati si voi ca atare, indiferent ca sunt sau nu justificate stiintific. Paradoxul  ( sau paradoxal ) este ca nu conteaza, noi inventam noi cuvinte in fiecare zi, dureaza doar pana sunt introduse in dictionar.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *